Jacob Ludwig Carl Grimm (1785-1883) ve Wilhelm Carl Grimm (1786-1859) adlarını taşıyan Grimm Kardeşler, kendi ülkeleri olan Almanya’dan başka çeşitli Avrupa ülkelerindeki sözlü halk edebiyatı ürünlerini derleyerek sözlü kaynaklara dayalı iki yüzden fazla masalı yazıya döküp yayınladılar. Bu masallar yetmişten fazla dile çevrilip tüm dünyaya yayıldı. Böylelikle bu iki kardeşin emekleri, birçok masalın unutulup gitmesini önlemiş oldu.
İnsanları umutlarının, acılarının, sevinçlerinin, düşlerinin, korkularının, hayal güçlerinin sonsuzluğunu gördüğümüz bu masalları okuyabilmek, tüm çocuklar için başlı başına bir sevinçtir. Nihal Yeğinobalı’nın Grimm Masalları’ndan seçip titizlikle Türkçe’ye kazandırdığı bu yapıt, her çocuğun mutlaka okuması gereken evrensel masallardan oluşmaktadır.

Jacob ve Wılhelm Grımm Kardeşler, Alman Grimm Kardeşlerden Jacop (1785-1863) ve Wilhelm (1786-1859) yılları arasında yaşamışlardır. Grimmler, Alman söylencelerinden yararlanarak peri masalları yazdılar. Yaşamlarını akademisyen olarak sürdüren kardeşler, özellikle Alman Dili ve Ortaçağ Alman Edebiyatı üzerine çalışmalar yapmış. Masal toplamaya 1806 yılında başlayan Grimmler, tüm dünyada masalların birbirine çok benzediğini fark etmiş fakat koleksiyonları için masalların Alman versiyonlarını seçmeye dikkat etmişler. 1802’de basılan ilk koleksiyonu, 1805’teki ikincisi izlemiş. 156 masaldan oluşan bu iki basımdan sonra tam beş baskı daha yapılmış ve bu basımlarda masalların kaynaklarına ve başka dillerdeki versiyonlarına da yer verilmiş. Grimm kardeşlerin masal koleksiyonlarının Türkçede de pek çok baskısı bulunuyor. Çalışmalarına daha ziyade bilimsel ve analitik bir açıdan yaklaşan Jacob Grimm, öğretimden çok araştırmayla ilgiliydi. Araştırmalarının ağırlık noktalarını Germen dili ve Germen eskiçağı oluşturuyordu. 1819?da yayımlanan eseri “Almanca Dilbilgisi? ile döneminin en ünlü dilbilimcisi oldu. Buna karşın Wilhelm Grimm daha çok pedagojiyle ilgiliydi. Ortaçağ Alman edebiyatı ve Alman halk şiiri ve efsaneleriyle ilgili araştırmaları vardır (Alman kahramanlar destanı, 1829). En kapsamlı ortak çalışmaları ?Almanca Sözlük?ü hayattayken tamamlayamamışlardır (1854 1862 arası 3 cilt, 1961?de tamamlandığında: 32 cilt). Gene de Grimm kardeşler ünlerini 1812-1815 arasında iki cilt olarak yayımlanan “Çocuk Masalları?na borçludurlar. Grimm Masalları?nın ünlüleri şöyle, ?Hansel ile Gratel, Yedi Kuzgun, Rapunzel, Büyülü Masa, Bremen Çalgıcıları (Mızıkacıları), Altın Dağın Kralı, Ayakkabıcı, Minik Periler, Ormandaki Ev, Pamuk Prenses’le Yedi Cüceler, Altın Saçlı Şeytan, Parmak Çocuk, Uyuyan Güzel, Fareli Köyün Kavalcısı, Kurbağa Prens, Kurt ve 7 Küçük Oğlak.

Kitabın Künyesi
Grimm Masalları,
Jacob Grimm/Wilhelm Grimm,
Resimleyen: Mustafa Delioğlu,
Çeviren: Nihal Yeğinobalı,
Can Çocuk,
235 sayfa

1 Comment

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Eşekarısı Fabrikası – Iain Menzies Banks

Next Story

Tekrar Dil Üzerine – Faiz Cebiroğlu

Latest from Çocuk Kitapları

Rakamlar ve Erik Ağacı – Murat Celep

Rakamlar kılıktan kılığa girmeyi severler. Bu kitapta da farklı kılıklara girerek bize mahalledeki erik ağacının hikâyesini anlatıyorlar. Her sabah odasının penceresinden karşıdaki erik ağacına
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ