“Edebiyat Bilimi”, 1925 yılında bu yana estetik, sanat ve edebiyat bilimi üzerine çalışmalarını aralıksız sürdüren ünlü Sovyet edebiyat bilimcisi Prof. Gennadiy Nikolayeviç Pospelov yönetimindeki geniş bir kurul tarafından hazırlanmıştır. Kitap, genel olarak sanat biliminin ve özelde edebiyat biliminin konularını, öteki bilim ve sanat dallarıyla ilişki içinde en geniş boyutlarıyla ve ayrıntılı olarak incelemektedir.
Edebiyat Bilimi, edebiyatın tarihsel ve toplumsal yasalılıklarından sanatsal özgüllüğüne, içerik, biçim ve işlev sorunlarından ulusal özgüllüğüne, genel yaratış yöntemlerinden özel türlere kadar edebiyat bilimine eğilmekte önemli sanat ürünlerini örnekleyerek incelemektedir.
Bu özellikleriyle kitap, sanat ve edebiyat konusunda ayrıntılı bilgiler edinmek, sanat ürünlerini doğru tarzda değerlendirmek isteyen okuyucu için temel önemde bir başvuru kaynağıdır.
?Dilbilim, dünya halklarının konuşup yazdıkları tüm dillerin, yasal gelişimlerindeki özellikleri saptamak amacıyla insanların dil eylemlerinin görüngülerini inceler.? diyen edebiyat bilimcisi Pospelov, edebiyat bilimi için de ?Dünya halklarının sanatsal edebiyatını inceler; amacı da bunların biçim ve içeriklerinin gelişimindeki yasallıkları ve özellikleri açıklayabilmektir.? görüşündedir. Aralarındaki ilişkiye dair de şunu dile getirmektedir: ?Dillerin genel kapsamdaki özellikleri üstüne gözlemler ve çıkarsamalar yapmak için, dilin öteki görüngüleri yanında sanatsal edebiyat, dilbilime önemli önemli malzeme sağlamaktadır. Sanat eserlerinin dilindeki özelliklerse, onların içeriğindeki özelliklerle bağlantı içinde oluşuyor? Edebiyat bilimi, sanat eserlerinin yazıldıkları dilin özellikleri ve tarihi üzerine bilgi edinmeksizin, o eserlerin biçimlerini gereği gibi inceleyemez. İşte burada da dilbilim, edebiyat biliminin yardımcısıdır.(?) İster yazılı biçimde ister sözlü biçimde olsun, dünyadaki dile dayalı sanatsal yaratılış tutumu, edebiyat biliminin nesnesidir.?
Müslüm Kabadayı, Kasım 2007.
http://www.yogunluk.com/muslum-kabadayi/

Kitap Adı : Edebiyat Bilimi
Yayınevi : Evrensel Basım Yayın
Yazar : G. N. Pospelov
Çevirmen : Yılmaz Onay
Kategori : Deneme-İnceleme
Basım tarihi : 2000
Sayfa sayısı: 592

Previous Story

Yeni Başlayanlar için Marx – Eduardo del Rio / Rius

Next Story

Nazım Hikmet ‘Tabu ve Efsane’ – Ataol Behramoğlu

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ